Co s bylinkami
Sběr
Každá bylinka má svůj čas sběru. Největší účinky mívají rostlinky čerstvé, ale bohužel celoročně nerostou. Musíme je proto nějakým způsobem uskladnit. Nejčastěji je sušíme a pak z nich vaříme čaje. Většina bylinek je k mání na jaře a v létě. Kvetoucí bylinky v létě sbíráme nejlépe za slunných dnů, kdy bylinky produkují nejvíce éterických olejů.
A nyní jednotlivé části rostlin:
Květy - na začátku vykvétání
Listy – před a po odkvetení
Kořeny – časně z jara a na podzim
Plody – v čase zralosti
Sušení
Bylinky před sušením nemyjeme, ale nadrobno pokrájíme. Sušíme pouze ve stínu a v přiměřeně teplém a vzdušném prostoru. Pokud nelze jinak, sušíme umělým teplem, avšak teplota nesmí překročit 35 stupňů. Dobře vysušené bylinky poznáme podle toho, že jejich větévky při zlomení praskají. Uskladňujeme ve skleněných nádobách, nejlépe v tmavém skle. Rozhodně neuskladňujeme v igelitových sáčcích ani jiných plastových nádobách ! Látkové pytlíky nedoporučuji z vlastních zkušeností. Látka sice je dobře prodyšná, ale může se stát, že vám bylinky napadnou moli.
Příprava čaje
Bylinku vložíme do ¼ l hrnečku v sítku ( nejlépe když nic z nádobí není kov ), přelijeme vařící vodou a krátce vyluhujeme. Sušené bylinky louhujeme 5-10 minut, čerstvé stačí pouze ½ minuty. Správně vyluhovaný čaj má žlutou až lehce zelenou barvu.
Macerát
Macerát je výluh za studena. Některé rostlinky ztrácí léčivou moc, vylouhujeme-li je ve vařící vodě. Většinou jde o bylinky potřebné pro sedací koupele. Vložíme bylinky do nádoby, zalijeme studenou vodou a necháme 8-12 hodin louhovat v teplém a temném prostředí. Poté bylinky přecedíme, vymačkáme a získanou vodu ohřejeme.
Tinktura
Tinktura je opět výluh za studena, ovšem neluhujeme ve vodě, nýbrž ve 40% režné pálence. Láhev naplníme až po hrdlo bylinkami a zalijeme pálenkou. Láhev poté dáme na teplé místo a necháme louhovat 14 dní. Po uplynulé době přecedíme, bylinky vymačkáme a tekutinu přidáváme po kapkách do čajů nebo je užíváme vně na obklady nebo masáže.
Čerstvá šťáva
Jak už jsem zmínila výše, čerstvá šťáva z bylin má největší účinek. Šťávu získáme pomocí kuchyňské odstředivky. Bylinky ale nejprve musíme omýt a nadrobno pokrájet. Šťáva by se měla připravovat každý den čerstvá, ale lze ji také na několik měsíců uskladnit v lahvičkách uložených do lednice.
Kaše
Omyté rostlinky rozestřeme na váleček a rozdrtíme je na kašičku. Kaši pak přiložíme na choré místo a převážeme ručníkem. Většinou necháváme působit přes noc.
Parné zábaly
Vodu v hrnci přivedeme k varu, nad hrnec přiložíme síto s bylinkami a přikryjeme. Po chvíli bylinky změknou. Zabalíme je do plátna a přiložíme na choré místo. Napevno ještě ovážeme ručníkem a necháme působit přes noc.
Mast
4 hrsti čerstvých bylin nadrobno rozsekáme. Rozehřejeme
Olej
Bylinky nasypeme po hrdlo láhve a přelijeme olivovým olejem. Necháme louhovat 14 dnů na slunci či blízko topení. Poté bylinky přecedíme a vymačkáme. Vzniklý olejíček vlijeme zpět do láhve. Oleje jsou vhodné do koupele nebo na masáže.
Koupel celková
Byliny necháme vyluhovat přes noc ve studené vodě. Potřebujeme na to asi 6-
Koupel sedací
Potřebujeme